Ohjeita säveltäjälle
Toivomme ja uskomme, että kilpailua varten valitsemamme tekstit innostavat säveltäjiä mahdollisimman laajasti ja säveltäjät rohkaistuvat toteuttamaan taiteellisia näkemyksiään vapaasti.
Varhaisnuorten ikätaso huomioon ottaen olemme listanneet joitain pedagogisia ajatuksia, joita toivomme säveltäjien huomioivan teosta tehdessään:
-
Laulaja on noin 12-vuotias varhaisnuori, ja tässä ikätasossa varhaisnuoret ovat hyvin erilaisissa kehitysvaiheissa. On hyvin tärkeää löytää lauluja, jotka eivät ole liian ”lapsellisia” vaan antavat varhaisnuorelle mahdollisuuden tuoda omaa näkemystään ja osaamistaan esille sekä musiikin että tekstin kautta.
-
Laulut saavat olla haastavia musiikillisesti, kunhan fokus säilyy noin 12- vuotiaassa laulajassa.
-
On toivottavaa, että laulun osuus liikkuu laajalla alueella (a- e2) säveltäjän säveltämällä sopivalla tavalla. Intervallihypyt ovat haastavia mutta myös suotavia.
-
Sävellykseen on hyvä kirjoittaa laulajalle hengitys- ja lepotaukoja.
-
On myös mahdollista säveltää esim. rap-osuuksia tekstin niin salliessa.
-
Laulun ja säestävän instrumentin välinen balanssi on tärkeä huomioida. Laaja ja voimakas, samassa rekisterissä lauluäänen kanssa oleva säestys, saattaa peittää nuoren laulajan ääntä.
-
Sanoitusta käsitellään kokonaisuutena, eikä sitä voi lyhentää tai muuttaa. Jotkin harkitut poikkeukset tälle voidaan sallia. Kaikki mahdolliset muutokset hyväksytetään järjestäjien ja myös sanoittajien kautta.
-
Huomioi sävellyksessä sanojen painot.
-
Transponointimahdollisuus on suotavaa.
-
Ota sävellyksessä huomioon laulettavat vokaalit ääriäänillä. Esim. korkealla laulaessa takavokaalit (a, o, u) ovat yleensä helpompia laulaa
-
Jos sävellyksessä on tavanomaisesta poikkeavia notaatiotapoja, ne on hyvä selittää mahdollisimman selkeällä tavalla.